VÍRA, KAŽDODENNÍ CVIČENÍ A VÝSLEDKY

Naděje pro děti, co přišli na svět komplikovaně.

Ahoj. Narodil jsem se jako donošené miminko a vzhledem k souhře špatných okolností u porodu a prasknutí placenty jsem téměř vykrvácel. Ohodnotili mě apgarem 0-0-0. Oživovali mě a až v 17. minutě jsem se poprvé nadechl. Následovalo chlazení a připojení na všechny možné přístroje s prognózou „Nejtěžší forma mentálniho a fyzického postižení“.

Doktoři doporučovali jedině ústav, ale odmítli jsme. Pro maminku s tatínkem následovalo ubijející kolečko fyzioterapie („vojta“ a „bobath“), ježdění po doktorech (a to téměř každý den). Všude na nás koukali jak na blázny co byste chtěli s takovou diagnózou. Nevzdali jsme se každý den, opravdu každý den jsme 4x cvičili „vojta“, „čínská medicína“, „akupunktura“, „hipoterapie“. Do toho se přidaly další problémy, šilhání, vykloubené kyčle… vše jsme zvládli bez operace diky cvičení a péči pár výborných doktorů. V roce jsem se konečně začal plazit, pak lézt a ve 2 letech samostatná chůze, nicméně kvalita chůze a stabilita špatná. V té době už jsme začali jezdit do Jánskych lázní. Kde zpočátku přišly obrovské pokroky. Postupem času ale kvalita chůze začala stagnovat a čím dál více se projevovali rysy DMO.

Ve 3,5 letech jsme objevili Saremu a cvičení Therasuit. První cyklus 4 týdnů jsme absolvovali v létě 2016 s ohromnými výsledky. Začaly se mi objevovat svaly, které byly dříve ochablé – na bříšku, na stehnech, narovnal jsem se, byl jsem schopný vyjít schody se zabradlím. Naše paní doktorka neuroložka velice chválila a chtěla mě vidět po další terapii okamžitě. Na podzim 2016 jsem absolvoval, tentokrát 3 týdny, v Saremě a úspěchy byly snad ještě větší. Přestal jsem chodit po špičkách, stabilita se dala do normálu – těžište se posunulo dopředu, takže už jsem přestal padat do zadu při chůzi na nerovném povrchu, naučil jsem se jezdit na kole bez koleček, což předtím díky špatné rovnováze nešlo. Paní doktorka neuroložka byla nadšena z obrovského fyzického i mentálního posunu. Výsledkem bylo hodnocení: Ano, dítě má DMO, ale 99 % maminek se zdravými dětmi si ničeho nevšimne. Ano, musíme sice po absolvování rehabilitace Therasuit cvičit doma, aby se stav udržel, ale není to již takový drill jako dříve u „vojty“.

Toto cvičení můžeme jedině doporučit! Hlavně se nevzdávat a s pomocí výborných fyzioterapeutů zde a celého individuálního přístupu, se těšit na další a další pokroky, i když jde o doktory odepisované případy.

Tomáškova maminka