Handicap nemusí znamenat překážku či konec, dokazuje výstava

O tom, že je možné aktivně sportovat i s  handicapem, přesvědčují členové Sportovního klubu vozíčkářů Praha. Ten letos slaví 30 let své existence a k této příležitosti uspořádal putovní výstavu fotografií s názvem Vozmen? Bezba! Kára! Od 1. března do konce dubna je možno expozici navštívit v  prostorách Jedličkova ústavu v  Liberci.

Výstavu společně zahájili organizátorka a předsedkyně klubu Michaela Krunclová, ředitel zařízení SAREMA Jan Lorenc a vernisáže se zúčastnila také starostka České Lípy, paní Jitka Volfová.

Slovo handicap může pro většinu lidí znamenat rozloučení se s „normálním“ životem. Ale i s  tímto omezením se dají dělat úžasné věci. Fotografové skrz své objektivy zachytili příběhy lidí, kterým se dosavadní život ve vteřině převrátil a ze dne na den se museli naučit se svým handicapem žít a hlavně ho přijmout. Přesto tato díla vyobrazují smějící se tváře, oči plné nadšení a pevnou vůli pokračovat v tom, co život jednotlivých členů naplňuje. Snímky návštěvníkům přinášejí pocit naděje a upozorňují na to, že největší bariéry se utvářejí pouze ve vaší mysli. Velkoformátové fotografie doplňují jedinečné příběhy lidí s různým tělesným znevýhodněním, kterým se však nenechali zlomit. Jeden z nich vypráví i sama předsedkyně SKV Praha Michaela Krunclová, která je od vážné autonehody upoutána na invalidní vozík.

„Sportovní klub vozíčkářů Praha při svém vzniku před 30 lety nabízel handicapovaným zájemcům pouze oddíl stolního tenisu. Za dobu svého působení se rozrostl o šest dalších sportovních oddílů, a sice o lyžo-vání, outdoor, potápění, orientační závod, florbal a tanec. SKV Praha aktivně působí na celém území republiky a dostává se mu velké podpory od mnoha partnerů,” vysvětluje Kunclová.

Aktivity spolku a jeho starost o své členy zaujaly i starostku města Česká Lípa, paní Jitku Volfovou. Proto přijala pozvání na zahajovací vernisáž, kde si s obdivem vyposlechla příběhy o víře a vášni pro sport a seznámila se s činnostmi a úspěchy klubu. V rámci vernisáže se zúčastnila také terapií, které specializo-vané centrum SAREMA v Jedličkově ústavu poskytuje. Osobně tak měla možnost nahlédnout do dlouho-dobého procesu léčby a blíže poznat namáhavou práci fyzioterapeutů. Díky této zkušenosti projevila svůj zájem o uvedení výstavy i v České Lípě a o budoucí spolupráci v oblasti služeb, kterých nezbytně využívají lidé se speciálními potřebami.

Nejen pro klienty centra, ale i pro širokou veřejnost je výstavu možno navštívit až do konce dubna 2022 každý všední den, v  čase od 8:00 do 15:30 hodin v  přízemí Jedličkova ústavu, ulice Lužická 920/7, Liberec. Vstupné je dobrovolné. Více na www.slavime30let.cz

Kontakt pro média:

Roman Hrůza, tel. +420 777 657 511, e-mail: roman.hruza@rha.cz