Ztuhlá kolena už po delším sezení? Proti bolesti pomohou i rady starého dědka

Mnohé z nás trápí bolavá kolena, která obzvlášť po ránu ani nejdou pořádně ohnout. K nejčastějším důvodům patří artróza, tedy opotřebení kloubů. To podle statistik postihuje až 80 procent lidí v generaci padesátníků a dokonce 90 procent lidí ještě starších. Jak rozhýbat ztuhlá kolena jsme se zeptali odborníka v podobě uznávaného fyzioterapeuta Martina Ošmery. Své rady z pozice „starého dědka“ přidal i známý český běžec a trenér Miloš Škorpil.

„Nejhorší je pro mne vstát po tom sezení v autobusu,“ říká jedna starší paní své kamarádce, když po třičtvrtě hodině sezení vystupuje. „Já to mám i každé ráno. Někdy to vypadá, že snad nevstanu, jak mám zatuhlá kolena,“ odpovídá na to hned druhá žena.

„Ranní ztuhlost je stav, kdy se člověk cítí ztuhlý, rozbolavělý, a to po probuzení či delším odpočinku. Může, ale nemusí se jednat o častý příznak některých onemocnění kloubů – nejčastěji osteoartróza, revmatoidní artritida nebo také Bechtěrevova choroba,“ vysvětluje fyzioterapeut Martin Ošmera z rehabilitačního centra Sarema Brno.

Přečtěte si 6 tipů od našeho Martina jak rozhýbat ztuhlé, obvykle už poněkud artrotické klouby a další užitečné rady ve článku na

https://www.denik.cz/zdravi/kolena-bolest-artroza.html